GoldenTowns

Geo-politička strateška igra gde je moguće zaraditi

Ko se još seća legendarnog Age of Empires sa kraja devedesetih? Tuča za zlato i resurse, pregovori sa neprijateljima i saveznicma, razvijanje grada i vojske neodoljivo podseca na AoE. S tom razlikom što se ovde zlato može konvertovati u pravi novac.

Reč igrica malo neozbiljno zvuči, s obzirom da igrači moraju da imaju bar 18 godina da bi je igrali. U tom smislu, simpatična grafika vašeg grada ne treba da vas zavara da je  u pitanju još jedna igra za decu (tipa CastleVille ne fejsu). Jedina stvar koja je menje više jednostavna je cilj: razviti grad do nivoa da je u stanju da proizvodi zlato i razviti vojsku da štiti to zlato. Vojska noramalno služi i za osvajačke pohode. Okupirani gradovi plaćaju porez u resursima i zlatu. Zvuči jednostavno, ali nije.

Prva stvar koju treba uraditi je izgraditi osnovne institucije i puteve koji su neophodni za funkcionisanje grada. Zgrade zavise jedna od druge, tako da je potreban kakav takav urbanistički plan. U smislu, u samom startu na primer, između ostalog imate i groblje (ljudi umiru). Kad se groblje napuni, nećete više moći da regrutujete nove radinke. Da bi proširili groblje morate prvo da napravite crkvu. Crkva mora da bude pored groblja. Ako ste pre toga oko groblja nazidali kuće ili nešto drugo, moraćete to da rušite, ili da pravite novo groblje.

Resursi koji moraju da se proizvode su hrana (meso i povrće, potrebno za nove radnike), kamen (za puteve,kuće i nadogradnju), drvo (za skoro sve), gvožđe (za vojsku), glina i na kraju zlato. Od prvih 6 vam zavisi i ovo sedmo (zlato). U samom startu vaše selo izgleda ovako:

GoldentownsStart

 Da ne bi u početku napravili gomilu zgrada koje vam ne trebaju, i zaglavili se bez resursa evo par saveta. Prvo nadogradite puteve od Siti Hall-a pa dole oko kućica. Preko puta kućica izgradite market pa nadogradite kućice. Posle toga nadogradite zgrade za proizvodnju. Kamen, drvo i hranu. Gvožđe i glina nisu toliko bitni u samom startu. Onda ide werehouse (skladište). Za nadogradnju skladišta vam treba vatrogasna stanica, pa nju stavite negde pored, i tako dalje. Bitno je da ne pravite zgrade koje vam ne trebaju. Pošto sa svakom akcijom trošite i energiju. Kad je potrošite, čekate da se obnovi, ili je kupite.

Pored ovih tehničkih stvari, postoje i političke koje su malo složenije. Postoji berza, akcije, trgovina resursima, radnicima, vojnicima. Svaka država ima vladu koja donosi zakone (porezi uglavnom :))). Svaka država može da okupira druge države ili da bude okupirana. Sklapanje pravih saveza je ovde obično presudno.

Što se tiče finansijske konstrukcije, igra je navodno pokrivena pravim zlatom. Kažem navodno jer ne znam ko bi to mogao da proveri. Igra se bazira na članku objavljenom od strane gospodina Vlad Cristian-a (Izvršni direktor Anno1777 labs) u 2011 godini, opisujući deflacijski ekonomski sistem u kome je virtualna valuta fiksna i 100% pokrivena pravim zlatom.Tako da u Golden Townu postoji ograničenje virtualnog zlata (100.000 Goldents Towns Coins ili GTC) koji se distribuira konstantnom brzinom, za igrače. Celokupan iznos pokriva sve veće količine pravog zlata. Trenutna cena jednog virtuelnog zlatnika je 5 evra.  Virtuelno zlato koje mozete prodati za pravi novac oficialnim preprodavcima virtuelnog zlata u samoj igri.

To bar oni tako kažu. Ali priča kao i obično ima i drugu stranu.

GoldenTowns je četvarta igra po redu od AnnoLabs-a. Prve 3 su bile Anno1777, MarketGlory i CashTowns. Sve 3 su bile izmama, u smislu da su mnogi koji su investirali u šlemove, oklope i oružije, ostali kratkih rukava zbog čestih promena uslova korišćenja igre. Konkretno u CashTowns na primer, posle promena koje se odnose na umiranje radnika i trošenja i oštećenja zgrada, bilo je praktično nemoguće održati grad da ne kolabira bez investiranja novca iz svog džepa. I sad, ko se upecao na priču o lakoj zaradi i pokupovao kule i gradove da bi se brže razvio, našao se u situaciji da mu se ceo grad, i ceo trud raspadne ako ne uplati još para. Ovo se odnosi na prethodne 3 igre, i na ljude koji su potrošili prave pare na virtualno ovo i ono. Ko se samo igrao, njega ne kači ovo. Dali će ista politika da ostane i u GoldenTowns, ostaje da se vidi.

Kako sam Anno1777 kaže na EMS forumu, virtualno zlato se pretvara u cash tako što se prodaje drugim igačima. (pod uslovom da ih ima) ili se konvertuje u zlato. Samo nije bio jasan na koji način. Kako bilo,  dobro pročitajte Terms and Conditions.

8.3 The user can ask to transform the currency VIRTUAL GOLD available at a certain moment in time in his personal account in real gold. The request is analyzed by the administrator who is the only one capable or approving or rejecting it. 

8.4 The administrator reserves the right to reject any request coming from the user by which he wants to exchange the currency VIRTUAL GOLD in real gold. The administrator is not obliged to provide a specific reason for this decision.

Ako gledate na ovo samo kao online stratešku igru, toplo vam preporučujemo da probate da igrate. Registracija i igranje su potpuno besplatni i nema nikakvih mesečnih troškova. Ipak, pre nego što odlučite da kupujete virtualno zlato, razmislite još jednom.

Za registraciju kliknite OVDE

Za više informacija pratite FORUM

Detaljan opis kako da pravilno startujete pogledajte OVDE

Share Button

Tags: , ,

No comments yet.

Leave a Reply